Rengöring av ventilation

För en sundare inomhusmiljö

Ventilationsrengöring

När en ventilationskanal som är igentäppt av damm eller annan smuts och skräp inte klarar av att byta ut den gamla luften kan mögelskador uppstå. Dålig luft är även en vanlig orsak för uppkomst av astma och allergi hos barn. 

Ventilationskanaler bör rensas vart fjärde till vart åttonde år beroende på ventilationssysytemet. Den bästa metoden innefattar torr rengöring utan vatten.

Rengöring av till- och frånluftsventiler

En viktig del i systemets helhetsfunktion är att se till så både tilluftsventilerna och frånluftsventilerna är rena. 

Rensning av imkanaler för fräscha köksfläktar

Vi utför rensning av imkanaler, dvs utsugskanalen till köksfläkt. I dessa samlas fett och smuts som försämrar fläktens effekt, och hindra eventuell brandspridning i kanalen. Imkanaler bör rengöras ca vart 4:e år. 

Rengöring av luftluftvärmepump

Vi rengör innedel med fettlösande medel och tryckluft, grovrengöring av utedel.

Rengöring av ventilations-aggregat / FTX-System

För att säkerställa optimal funktion kräver ventilationsaggregatet, inklusive fläktar och värmeväxlare en regelbunden rengöring. 

Vad kostar ventilationsrengöring?

(samtliga priser är efter ROT-avdrag)

Framkörvningsavift 200kr tillkommer

Luftvärmepumpar

(samtliga priser är efter ROT-avdrag)

Framkörvningsavift 200kr tillkommer

Rengöring luftvärmepump

Villaägare

1999:-

Rengöring imkanal och luftvärmepump

Villaägare

3095:-

Rengöring frånluft och luftvärmepump

Villaägare

3795:-

POPULÄRAST

Rengöring imkanal, frånluft och luftvärmepump

Villaägare

4295:-

Rengöring av imkanal, frånluft, tilluft och luftvärmepump

Villaägare Mest grundläggande

4895:-

Kontakta oss för hjälp med ventilationsrengöring

Bra att veta innan vi kommer

 

Vi uppskattar om ni sett över följande saker. 

Om du ska få imkanalen rengjord: Plocka gärna av eventuell kryddhylla samt insida av skåp om kanalen går igenom ett skåp.

Se till att det är fri väg under de ventilationsdon som ska rengöras. Många gånger sitter donen högt att en stege kommer behövs, se då gärna till  att det finns plats för det. Är donen högre än maxhöjd4,5 meters höjd, vänligen kontakta oss för offert.

Tänk på att det kan finnas ventilation i klädkammare och andra skymseln, se till så att det är framkomligt för oss även där.

Några funderingar du kan tänkas ha

Då nära hälften av alla husbränder startar i köket bör en välskött köksfläkt och tillhörande imkanal vara en självklarhet för alla. Om imkanalen inte är rengjord från fett och smuts sprids elden otroligt snabbt upp i kanalen och skadan på fastigheten blir värre än det hade behövt bli.

En luft-luftvärmepump tappar upp till 30% av sin kapacitet efter bara tre år. En rengjord luftvärmepump ökar markant livslängden på din enhet samt minskar energiförbrukningen.

Det finns tre olika system i villor,

1. Självdrag (S-system)

2. Mekanisk frånluft (F-system)

3. Mekanisk till och frånluftsventilation (FT-ventilation)

3. Mekanisk till- och frånluft med återvinning (FTX-system)

1. Självdragsventilation

Självdragsventilation var den form av ventilation som användes i hus fram till att mekanisk ventilation började användas för nybyggen under slutet av 70-talet.

Självdragsventilation fungerar genom att luft värms upp i huset, stiger och lämnar huset genom frånluftsventiler eller skorstenen. Det skapar ett undertryck i huset som suger in frisk luft utifrån genom friskluftsventiler eller genom springor i fönster och ytterväggar.

Självdragsventilation behöver därmed både öppningar för tilluft och frånluft. Tilluften kommer oftast genom ventiler som är placerade i fönster, men kan också vara genom otäta fönster eller yttervägg. För att undvika drag från den kalla uteluften brukar därför element sättas under fönster. Elementen värmer upp luften som då stiger och lämnar huset genom frånluftsventiler eller skorstenen, så ny frisk luft sugs in. 

På grund av den ojämna effektiviteten installeras ofta badrumsfläkt och spisfläkt.

2. Mekaniskt frånluftssystem

En typisk installation är en central frånluftsfläkt på vinden, i en huv på taket, eller i ett skåp över köksfläkten.

Från fläkten går det kanaler till kök och våtrum, och den fuktiga, förorenade och förbrukade luften ventileras ut. Frisk luft dras in genom friskluftsventiler i vägg eller fönster. Detta är ett fungerande ventilationssystem men resulterar i energiförlust, eftersom det inte har någon form av värmeåtervinning.

3. Mekanisk till och frånluftsventilation (FT-ventilation)

Mekanisk till och frånluftsventilation, också kallat FT-ventilation, har likt mekanisk frånluft en fläkt som suger ut inomhusluften men de har också en fläkt som tar in frisk luft. FT-system har oftast rörkanaler i huset så den friska luften kommer in i sovrum och vardagsrum medans inomhusluften sugs ut i kök och badrum.

Likt självdrag och F-ventilation så suger den in kall utomhusluft och skjuter ut den varma uppvärmda luften. Även fast det ger bra inomhusluft så är det inte energieffektivt.

4. Mekaniska till- och frånluftssystem med återvinning (FTX-system)

Mekaniska till- och frånluftssystem med återvinning kom på 1980-talet. Här sugs luft in utifrån och värms av den passerande frånluften via en värmeväxlare. Därefter blåser fläkten den förvärmda luften som tilluft i sovrum och vardagsrum. Förutom rengöring som även behöver göras i F-systemet, är det viktigt att i FTX-systemet hålla växelpaketet och filter i aggregaten rena.

I hus med självdrag hittas tilluftsventiler oftast i fönster eller ytterväggar. Vanligast är det i fönster med element under som värmer upp luften som kommer in. Utan element under tilluftsventilerna riskerar det att bli dragit då kalla uteluften flödar in i huset utan att värmas upp.

Frånluftsventiler i en villa med självdrag sitter ofta högt upp på ytterväggar eller i taket då självdragsventilation fungerar genom att varm inomhusluft stiger. Frånluften kan också lämna huset genom skorstenen.

Förstärkt självdragsventilation innebär att man installerar en paxfläkt i till exempel badrummet eller köket. Det kan också göras genom att installera en svag eller vinddriven fläkt på taket vid utflödet av frånluftskanalerna. Det det lite extra fart på frånluften vilket ökar luftflödet och på så sätt förbättrar ventilationen.

Självdragsventilation fungerar genom att varm inomhusluft stiger och drar in kall uteluft. På sommaren när det är mindre temperaturskillnad mellan inomhus- och utomhusluften fungerar ventilationen sämre. Detta då inomhusluften inte är varmare än uteluften som kommer in, och då stiger inte den gamla inneluften och därmed avstannar självdragsventilationen.

Renoveringar som byte av fönster eller tilläggsisolering gör huset tätare, vilket kan försämra luftflödet i ett hus med självdragsventilation om inte rätt mängd öppna tilluftsdon finns. Detta då det är vanligt i hus med självdrag att delar av tilluften kommer genom otäta fönster och ytterväggar.

Självdragsventilation är beroende av uppvärmningssystemet för att fungera effektivt. Om huset byter till ett modernare värmesystem som inte värmer skorstenen, kan det påverka självdragsventilationens förmåga att skapa tillräckligt med luftflöde. Även om det byts från element till golvvärme kan det påverka självdragsventilationen negativt då golvvärmen har lägre temperatur över en större yta än element och därmed minskar luftrörelser som är pga skillnader i temperaturer på gammal inomhusluft och ny tilluft.

I äldre FTX-aggregat finns vanligtvis en korsvärmeväxlare som kan tas ut och sköljas av med vatten, antingen i duschen eller med en vattenslang utomhus. Det är dock viktigt att undvika användning av borste, då detta kan skada lamellerna på värmeväxlaren och därmed minska effektiviteten på värmeåtervinningen.

Kort och gott om oss. - Vi älskar att göra rent.

Ansvarsförsäkring

Vi innehar försäkringsskydd upp till 10milj SEK.

Inga Dolda Kostnader

Klara och tydliga offerter är sånt vi jobbar med.

Innehar F-Skatt

Vårt org nummer är 556902-4788 samt Godkänd F-Skatt.

ROT - Avdrag

Vi hjälper er med ansökan för rotavdrag hos Skatteverket.

Egen personal

Alla tjänster utförs med egna anställda.